Osteopathie

De osteopaat bekijkt de klacht vanuit meerdere invalshoeken en werkt meer in de diepte.

Osteopathie is een specifieke manuele therapie die in 1874 werd ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still (Kirksville, Missouri, USA). Deze holistische therapie legt de nadruk op de relatie tussen de structuren en de functies van het lichaam. Osteopathie is gebaseerd op de filosofie dat alle delen van het menselijk lichaam één functionele eenheid vormen. Als er ergens een bewegingsbeperking (restrictie of blokkade) optreedt, dan zal de rest van het lichaam zich aanpassen en compenseren om nog normaal te kunnen functioneren. Deze veranderde spanningen zullen uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten, zoals ontstekingen, pijn, stijfheid en andere symptomen (hoofdpijn, spijsverterings- en ademhalingsklachten,…).

Osteopathie is een specifieke manuele therapie die in 1874 werd ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still (Kirksville, Missouri, USA). Deze holistische therapie legt de nadruk op de relatie tussen de structuren en de functies van het lichaam. Osteopathie is gebaseerd op de filosofie dat alle delen van het menselijk lichaam één functionele eenheid vormen. Als er ergens een bewegingsbeperking (restrictie of blokkade) optreedt, dan zal de rest van het lichaam zich aanpassen en compenseren om nog normaal te kunnen functioneren. Deze veranderde spanningen zullen uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten, zoals ontstekingen, pijn, stijfheid en andere symptomen, o.a. hoofdpijn, spijsverterings- en ademhalingsklachten.

Aan de hand van verscheidene manuele technieken worden deze letsels behandeld,  wordt de zelfhelende werking geactiveerd en kan het lichaam zichzelf op natuurlijke wijze terug in balans brengen.

Osteopaten ontwikkelen gedurende hun opleiding een enorm fijn druk- en palpatiegevoeligheid in hun vingers en onderzoeken de patiënten louter manueel, zonder gebruik te maken van enig instrument. De verschillende structuren worden zacht en pijnloos behandeld.

Osteopathie is echter geen mirakeltherapie en heeft niet de ambitie de traditionele geneeskunde te achterhalen. Door zijn holistische visie is osteopathie de ideale complementaire geneeswijze welke in vele gevallen resultaten biedt daar waar de traditionele geneeskunde soms te kort schiet, juist omwille van zijn symptomatologisch behandelen.

Er wordt gewerkt aan drie bewegingssystemen die met elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden:

  • het pariëtale systeem: dit is het systeem waarmee we ons voortbewegen en wordt gevormd door botten, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en wervels
  • het viscerale systeem: dit bestaat uit de organen en hun omhullende vliezen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen
  • het cranio-sacrale systeem: dit systeem bestaat uit de schedel, de wervelkolom met daarin het ruggenmerg en hersenvocht, de hersenvliezen en het centrale zenuwstelsel

www.uko.eu