2 interessante artikels over artritis verschenen in 2017.
Het eerste artikel vermeldt een snelle stijging van het aantal patiënten met artritis. Artritis kan een belangrijke voorloper zijn in het ontwikkelen van andere chronische aandoeningen. Belangrijkste oorzaken in het ontwikkelen van artritis zijn obesitas, sarcopenie (verlies van spiermassa/kracht) en insuline/leptineresistentie. Het herstel van deze mechanismen samen met weerstandstraining is een goede therapiekeuze voor het herstel en preventie van artritis.

Het tweede artikel gaat dieper in op de NLRP3-pathway, een ontstekingsreactie van ons aangeboren immuunsysteem. Een overreactie van deze pathway draagt bij tot de ontwikkeling van artritis, door een overproductie van cytokines en ‘kraakbeen-verminderende’ eiwitten. Het gevolg is afbraak van kraakbeencellen en collageen type 2 en het vormen van osteofyten (bosuitsteeksels).

Hoe wordt NLRP3 geactiveerd?
PAMPs (Pathogen Associated Molecular Patterns) of DAMPs (Danger Associated Molecular Patterns) kunnen deze pathway activeren. PAMPs zijn ‘vreemde indringers’, deeltjes van bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. DAMPs zijn moleculen uit het eigen lichaam ontstaan door trauma, ischemie of weefselbeschadiging, bv ATP uit endogene stress, urinezuur uit dode cellen,…

Eveneens is er vermoeden dat dit proces ook bij degeneratieve discus problematiek, lage rugpijn, reumatoïde artritis en jicht een belangrijke rol speelt.

Een belangrijk therapeutisch doel is dus het remmen van de NLRP3-pathway. Blijkbaar kan het ketonlichaam, beta-hydroxybutyraat (BHB) dit proces remmen. Het bereiken van een ketogene status, door de voeding of door vasten, kan dus de klachten van artritis verminderen.

Verder blijkt curcumine een NLRP3 blokker te zijn. Dus curcumine supplementen kunnen een absolute meerwaarde betekenen voor mensen met artritis.

Levensstijlaanpassingen, waaronder voeding, beweging, stressmanagement, kunnen een grote rol spelen in het aanpakken van artritis.