Wil je na een blessure (spier, pees, ligament,…) optimaal herstellen, dan heb je enkel PEACE & LOVE nodig. In een recent artikel van de BJSM (British Journal of Sports Medicine) hebben ze de nieuwe richtlijnen uit de doeken gedaan.

PEACE voor de directe zorg na een letsel:
P van Protect: Bescherming door belasting of bepaalde bewegingen te verminderen.
E van Elevate: Hoogstand van het gekwetste lichaamsdeel.
A van Avoid anti-inflammatory modalities: Ontstekingsremmende medicatie kan bij te lange inname en bij te hoge dosis een minder gunstig effect hebben op optimaal weefsel herstel. Het doorlopen van de verschillende ontstekingsfases dragen wel bij tot optimaal herstel. Het gebruik van cryotherapie (ijs-applicaties) wordt eveneens in vraag gesteld.
C van Compress: Tape of brace kan zwelling beperken en hierdoor ‘levenskwaliteit’ verbeteren. Alhoewel studies dit niet allemaal ondersteunen.
E van Educate: Een goede uitleg (deep learning) door de therapeut en actieve benadering van het letsel dragen bij tot beter herstel.

LOVE na enkele dagen:
L van Load: Een optimale actieve benadering met belasting en oefeningen.
O van Optimism: De hersenen spelen een belangrijke rol in de revalidatie. Optimisme, realisme en motivatie zijn belangrijke key-points in de revalidatie en een belangrijke taak van de therapeut.
V van Vascularisation: Pijnvrij doorbloeding stimuleren van het aangedane weefsel.
E van Exercise: Oefentherapie!

Het behandelen van deze letsels is natuurlijk meer dan deze korte-termijn visie. De behandeling moet patiënt gericht (individueel) zijn en doelstellingen op lange termijn voor ogen hebben. Kamp je zelf met een letsel of wil je meer info, contacteer ons.

 

Afbeeldingsresultaat voor peace and love injury management